16 Aralık 2016 Cuma

Baskı Kısır Döngüsü


Ölmek için iklim değişikliğine çok da ihtiyacımız olmayan zamanlarda yaşıyor olunca COP hepimiz için çabucak geçmişte kaldı ya da biraz arka planda. Belki de bir çeşit virüslerden kurtulma yöntemi olarak, Kaan Sezyum'un deyimiyle "küresel ısınıyor". Küresele saygımız sonsuz olsa da o konuda bir şeyler yapmaya çalışılan/çalışıldığı iddia edilen COP hakkında, en azından Sivil Düşün'ün hatırına anlatmam gereken bir kaç şey daha var.
       


                                                     COP Yeşil alan çalışmalarından

Marakeş'e giderken, iklim değişikliğinden en çok etkilenen kırılgan ülkelerden olan Fas halkının zirveye yaklaşımını, ilgisini ve alternatif zirveyi takip etmekti amacım. Marakeş halkının düşüncelerini bir video ile elimden geldiğince aktarmaya çalıştım. Konuyla ilgilenen ve takip edenler olsa da çoğu COP'dan habersiz, haberi olanlar da ilgisizdi. Konuştuğum insanlar Marakeş sokaklarında karşılaştıklarım olduğundan aslında tarım ile birinci dereceden ilgili olan insanlar değil, çoğu turizme dayalı işler yapıyor bu yüzden de COP onlar için sadece daha fazla turist demek. Tarımda yaşanan krizin ise ekonomik olarak farkında olsalar da sebebi ile çok ilgili değiller.


                             
                                Marakeş'in en turistik yerlerinden Jemaa El-Fnaa meydanı.


Tarımla uğraşan Fas ve diğer Afrika ülkelerinden insanlar için durum çok daha netti. Tarım aslında Afrika ülkelerinin temel geçim kaynaklarından, Fas'ta nüfusun yaklaşık %40'ı çiftçi ve tarım işçisi ve küresel ısınmanın etkilerini doksanlardan beri gözle görülür şekilde hissediyorlar. Bu yıl Afrika'da genel ortalamaya göre %42 iki daha az yağmur yağmış, kurak alanlar gözle görebildikleri şekilde artıyor, artık uzun sağanaklar şeklinde yağmur yağmıyormuş. Kendi sözleriyle "çölde hayat sizin anlayabileceğinizden daha zor" demeleri de bundan sanırım.


 
"Çiftçiler için gelmedik, çiftçiler biziz." diyen kadın çiftçiler örgütü üyesinden bahsetmiştim. İklim değişikliğinden nasıl birebir etkilendiklerini, tarımda çalışma alanlarının kısıtlandığını, zaten azalan ve verimliliği düşen tarım alanının da şirketlerin eline geçtiğini ve kadını tarım alanından yani çalışma imkanından uzaklaştırdıklarını anlatmıştı.


                                                            Yeşil Alan Çalışmalarından.

Yeşil alanda en çok dikkatimi çeken alanlar ve oturumlar çiftçilerin özellikle kadın çiftçilerin oluşturduklarıydı. Oradan bir kazanım elde etmeden gitmemeye hepsi çok kararlıydı. Fas'ın ciddi bir yenilenebilir enerji planı (2030'da %52 yenilenebilir enerjiye geçme) ve iyi bir ulusal katkı beyanı (%32 emisyon azaltma) vardı. Bu planda durumun ciddiyeti ve ülkenin direk etkilenmesinin yanı sıra bu örgütlerin baskısının da etkili olduğunu düşünüyorum.

Alternatif zirveye ise bazı oturumlar kapalı olduğu bazılarında da ben yeşil alanda olduğumdan tek oturuma katılabildim. COP alanına uzak bir yerde, bir kaç binadan oluşan bir otelin çeşitli alanlarında yapılıyordu ve Türkiye'den de konuşmacıların olduğu güzel görünen bir program vardı. Katıldığım oturumda İspanya'dan "Alternativas" yerel direnişleri anlattı.



                                              Alternativas Yerel Direnişler Oturumu

Alternatif zirvenin oturum ve konuları çok güzel, edinilen deneyim COP'tan daha verimli ve kıymetli olsa da yeşil alan daha çekici geldi, çünkü alternatif zirve çok "tanıdıktı" ve herhangi bir noktada COP ile çarpışmıyordu.

Yerel direniş oturumundan sonra katılımcılardan biri Fas halkının karşılaştığı baskı için bir eylem yapma fikri olduğunu ve bunu Nadir(Nadir Bouhmouch, Climate March'de en dikkat çeken insanlardandı, Özgecan Kara'nın Yeşil Gazete için kendisiyle yaptığı röportaja bir daha bakın bence) ile konuştuğunu söyledi. Konu tartışılırken "Fas halkının, kraldan gördüğü baskıya karşı bir eylemin, Fas halkına baskıyı arttırabileceği endişesi" ile eylem fikrinden vazgeçildi. "Bir yandan korkun bir yandan umudun varsa iki kanatlı olursun; tek kanatla uçulmaz zaten" diyene güvenecektik ama bir kanadımız ağır bastı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder